dilluns, 31 de maig del 2021

Érard de la Marca

Gregori Ivanyes

s. XVI

Erhard o Eberhard von der Marck (Sedan 1472, maig 31 - Lieja 1538, febrer 27), també anomenat Cardenal de Bouillon. Bisbe príncep de Lieja, arquebisbe de València i bisbe de Chartres.

"Érard de la Marca, desseté bisbe i quint arquebisbe de València

[...] papa Lleó dècim [...] elegí en arquebisbe de València [en 28 de març de 1520] a don Erardo de la Marca, de nació alemany, bisbe qui era de Lieja i de Carnoy, en Alemanya, persona molt grave i senyalada en aquella província, declarant tocar a ell dita elecció per aquella vegada, per ço que el dit don Alonso d'Aragó sols era administrador [...].

Vingué a prendre la possessió, per estar dit arquebisbe en Alemanya, en el seu bisbat de Lieja, el magnífic Simó de Tisnach [...] a XXV de juny dit any MDXX.

Fon tant el meréixer d'aquest singular prelat que fon creat cardenal tituli Sancti Grisogoni pel dit papa Lleó desé. Fon arquebisbe dèsset anys, onze mesos i un dia. Morí en la ciutat de Lieja, a XXVII de febrer any MDXXXVIII.

[...]

En aquest prelat s'acaba la viduïtat de l'església de València, la qual fins al dia de la mort del dit don Erardo de la Marca havia cent deu anys, deu mesos i vint-i-sis dies que estava privada de presència de prelat, car ningú, aprés d'Hug de Bages, havia residit. I d'ací avant, tostemps han residit i utinam residixquen per a consolació de sa Església".

Font: Emilio Callado et al. (eds.): L'episcopologi valencià de Gregori Ivanyes (segle XVI), IIFV - PAM, València - Barcelona 2018, pp. 128-130. Adaptació ortogràfica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

La pregunta per Déu és la pregunta per l'home

Entrevista a Josep Vidal Talens Teòleg i rector de parròquia TEOLOGIA [...] ¿Quin paper té la teologia en l'actualitat? En l'actuali...