dilluns, 17 d’abril del 2023

Mare de Déu del Miracle de Cocentaina

 L’any 1448 el papa Nicolau V va regalar una icona de la Mare de Déu al cavaller Ximén Pérez de Corella en agraïment de l’ajuda prestada en defensa dels Estats Pontificis. En Ximén va tornar a terres valencianes i va comprar la vila i baronia de Cocentaina, després elevada al títol de comtat. I a la capella del palau va posar la taula regalada pel papa. Amb el temps el poble se li aclamava quan hi havia sequera, de manera que els moriscos l’anomenaven la Dona de la Pluja.

A mitjan segle XVII els comtes van fundar un monestir de clarisses en una part del seu palau. Des de llavors la imatge es troba a la capella del monestir, en un cambril dissenyat pel napolità Antonio Alprandi.

La imatge és una representació del retrat verdader de la Mare de Déu, atribuït a l’evangelista Sant Lluc. La devoció al verdader retrat de Maria va arribar d’Orient a Occident en el segle XII i es va desenvolupar especialment a la Corona d’Aragó. Segons Remedios Garcia, la icona de Cocentaina és una versió del segle XV d’un prototip bizantí. La inscripció «Mare de Déu» en la part inferior deu ser un afegit posterior.

Maria apareix ací sense el fill, cosa rara en la iconografia del seu temps, i ens mira amb tristor i cansament, però també amb una serenitat maternal que ens mou a demanar-li ajuda per fer front a tots els nostres mals.

A Rafelbunyol hi ha una còpia exacta de la taula del segle XVII, amb llàgrimes i tot, que es venera a l’altar major del temple parroquial. També hi ha una altra còpia més recent al poble de Relleu.

(Publicat en Cresolet, 50)


Any jubilar de la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina

El 5 de maig [de 2019] es va obrir oficialment l’Any Sant Jubilar concedit per la Santa Seu a la vila de Cocentaina, amb motiu del V Centenari del Prodigi de les Llàgrimes de la Mare de Déu del Miracle, la seua patrona.

Palau comtal de Cocentaina
El 19 d’abril de 1520 la venerable icona de la Mare de Déu de la Concepció, que es trobava a la capella del palau dels comtes de Cocentaina, va escampar 27 llàgrimes de sang mentres mossén Onofre celebrava l’eucaristia. D’aquella meravella es va alçar acta notarial que es conserva a l’Arxiu Notarial d’Alcoi. Des de llavors és venerada amb el nom de Mare de Déu del Miracle. Aquelles llàgrimes mostraven, segons sol explicar-se, el dolor de Maria per l’auge del protestantisme, o bé eren el senyal profètic de la posterior guerra de les Germanies.

La comissió organitzadora de l'Any Jubilar ha programat peregrinacions, misses jubilars, exposicions i l'edició de diverses publicacions per a fomentar i divulgar la devoció a la patrona i del miracle ocorregut a Cocentaina. Del 19 de maig al 7 de juny es podrà visitar l’exposició «500 anys de Mare de Déu», on s’exposaran obres d’artistes locals d’inspiració religiosa. També està previst que la taula de la Mare de Déu visite tots els carrers de la vila, les parròquies, els convents i els col·legis durant els mesos de novembre i desembre.

Cada dissabte a les 11.30 h se celebrarà missa jubilar al monestir de les franciscanes clarisses, lloc on es venera la imatge de la patrona. En este sentit, es va crear una comissió per a organitzar peregrinacions i rebre els pelegrins de fora.

Tots els fidels i tot el poble de Cocentaina s’han bolcat en la preparació de l’Any Jubilar, especialment la Pia Unió, entitat fundada fa mig segle que organitza les festes patronals a Cocentaina. L’Ajuntament i les diferents associacions de la localitat, i també hostalers i comerciants, han donat suport a la iniciativa.

(Publicat en Cresolet, 50)

Enllaç extern:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

La pregunta per Déu és la pregunta per l'home

Entrevista a Josep Vidal Talens Teòleg i rector de parròquia TEOLOGIA [...] ¿Quin paper té la teologia en l'actualitat? En l'actuali...