Nova Associació de Sant Vicent Ferrer de l'Altar del Mercat
El 29 de juny del 1917, la Nova Associació de Sant Vicent Ferrer de l'Altar del Mercat fa una crida a tots els valencians per a celebrar el pròxim cinqué centenari de la mort del sant (5 d'abril del 1919). Hem regularitzat l'accentuació, l'apostrofació i l'ortografia.
VALENCIANS: Sant Vicent Ferrer morí en terra de Bretanya el dia 5 d'abril de 1419 i son cos fon soterrat lluny de son bressol, en la ciutat de Vannes, que fins hui venera amb rendiment l'altar de son sepulcre.
D'ací a un any pròximament, el 5 d'abril de 1919, farà cinc segles de sa mort i del seu valuós patrocini sobre la pàtria en què va nàixer per a bé de la cristiandat i ufania de València.
La Nova Associació de l'Altar del Mercat, amb tot l'entusiasme de la seua constant adoració, llança esta crida a tots els valencians i a tots els confrares i devots, a fi que arribe la veu als límits de l'antic Realme i recorden sos fills la memorable fecha que s'avehina (1) i que deu celebrar amb legítim goig tot paisà i tot admirador del gran pare Vicent Ferrer, nostre Patró il·lustre, sant orgull dels enteniments esclarits i dolcíssim amor de les ànimes cristianes.
En tan feliç ocasió, hora seria que València pagara son sagrat deure de gratitud alçant-li per subscripció popular una estàtua digna de sa figura preeminent, en la millor de les seues places i posant a esta son nom insigne, admirat i respectat en tot el món com el sant mes milagrós i el del més savi i benemèrit fill de la ciutat del Túria.
Per sa banda, la Nova Associació del Mercat, canònicament establida en la Real Parròquia dels Sants Joans d'esta ciutat, es proposa oferir, unànime, a son ínclit i volgut Titular, les més brillants i sumptuoses festes centenàries, seguint la tradició dels nostres pares i donant nou exemple de la filial veneració que, de tot cor, rendix al sant frare valencià, als hòmens del pervindre, hereus de les nostres creences.
Ciutats, pobles i viles de l'antic Realme, a l'eco d'esta crida deuen aprestar-se a organitzar extraordinaris solemníssims festejos commemoratius del Centenari, i els valencians de tota mena i tots aquells devots del que en vida fon amic dels reis i pare dels pobres, voldran contribuir, segurament, al nostre coral esforç, cooperant a la nostra patriòtica mampresa.
A tots convidem, com a germans, a inscriure's en la llista de la Nova Associació de l'Altar del Mercat, que és el cor i el rovellet de València, com a feliç testimoni dels gloriosos fets que omplin d'honor la història valenciana; i de tots esperem la noble ajuda de sa zelosa i arraïlada caritat, en just obsequi i digne homenatge a l'amadíssim Patró a qui tant devem, per l'amorosa protecció que des del cel nos presta fa cinc segles, avisant-nos a tota hora del perill de l'eterna desgràcia, al repetir-nos amb sa dolça veu, des de la glòria: «Germans, temau a Déu i doneu-li l'honor que li és degut, perquè ve i s'acosta l'hora de la mort i del judici».
Valencians: ¡Visca Sant Vicent Ferrer! ¡Honrem-lo en son centenari!
En la ciutat de València, entre les torres de Sant Joan i de la Llonja, jorn dels gloriosos apòstols Sant Pere i Sant Pau, en què fon canonitzat pel Sant Pare Calixt 111, fill d'Eixàtiva, a vint-i-nou de juny de mil nou-cents dèsset.
La Junta de Govern: Dr. Vicent Lliso Machí, rector de la Parròquia i president nat; Salvador Monton Cubells, vicepresident; Miquel Esteve Cubells, tresorer; Francesc Sanchis Ambròs, comptador; Ramon Valls Falcó, vicecomptador; Josep Mas Alcañiz, vicesecretari; Gervasi Roglà, Vicent Valls Falcó, Vicent Ruiz Cubells, Manuel Blasco i Antoni Sanchis Ambròs, vocals; Francesc Martínez, pvre., capeller; Eliseu Llisiona, síndic; Salvador Dolz Vila, secretari.
(1) «Data que s'acosta».
Publicat en Oro de ley, 67 (1917, desembre 8), p. 433.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada