diumenge, 16 d’abril del 2023

Altar del Mercat de Sant Vicent

Nova Associació de Sant Vicent Ferrer de l'Altar del Mercat

El 29 de juny del 1917, la Nova Associació de Sant Vicent Ferrer de l'Altar del Mercat fa una crida a tots els valencians per a celebrar el pròxim cinqué centenari de la mort del sant (5 d'abril del 1919). Hem regularitzat l'accentuació, l'apostrofació i l'ortografia.

VALENCIANS: Sant Vicent Ferrer morí en terra de Bretanya el dia 5 d'abril de 1419 i son cos fon soterrat lluny de son bressol, en la ciutat de Vannes, que fins hui venera amb rendiment l'altar de son sepulcre.

D'ací a un any pròximament, el 5 d'abril de 1919, farà cinc segles de sa mort i del seu valuós patrocini sobre la pàtria en què va nàixer per a bé de la cristiandat i ufania de València.

La Nova Associació de l'Altar del Mercat, amb tot l'entusiasme de la seua constant adoració, llança esta crida a tots els valencians i a tots els confrares i devots, a fi que arribe la veu als límits de l'antic Realme i recorden sos fills la memorable fecha que s'avehina (1) i que deu celebrar amb legítim goig tot paisà i tot admirador del gran pare Vicent Ferrer, nostre Patró il·lustre, sant orgull dels enteniments esclarits i dolcíssim amor de les ànimes cristianes.

En tan feliç ocasió, hora seria que València pagara son sagrat deure de gratitud alçant-li per subscripció popular una estàtua digna de sa figura preeminent, en la millor de les seues places i posant a esta son nom insigne, admirat i respectat en tot el món com el sant mes milagrós i el del més savi i benemèrit fill de la ciutat del Túria.

Per sa banda, la Nova Associació del Mercat, canònicament establida en la Real Parròquia dels Sants Joans d'esta ciutat, es proposa oferir, unànime, a son ínclit i volgut Titular, les més brillants i sumptuoses festes centenàries, seguint la tradició dels nostres pares i donant nou exemple de la filial veneració que, de tot cor, rendix al sant frare valencià, als hòmens del pervindre, hereus de les nostres creences.

Ciutats, pobles i viles de l'antic Realme, a l'eco d'esta crida deuen aprestar-se a organitzar extraordinaris solemníssims festejos commemoratius del Centenari, i els valencians de tota mena i tots aquells devots del que en vida fon amic dels reis i pare dels pobres, voldran contribuir, segurament, al nostre coral esforç, cooperant a la nostra patriòtica mampresa.

A tots convidem, com a germans, a inscriure's en la llista de la Nova Associació de l'Altar del Mercat, que és el cor i el rovellet de València, com a feliç testimoni dels gloriosos fets que omplin d'honor la història valenciana; i de tots esperem la noble ajuda de sa zelosa i arraïlada caritat, en just obsequi i digne homenatge a l'amadíssim Patró a qui tant devem, per l'amorosa protecció que des del cel nos presta fa cinc segles, avisant-nos a tota hora del perill de l'eterna desgràcia, al repetir-nos amb sa dolça veu, des de la glòria: «Germans, temau a Déu i doneu-li l'honor que li és degut, perquè ve i s'acosta l'hora de la mort i del judici».

Valencians: ¡Visca Sant Vicent Ferrer! ¡Honrem-lo en son centenari!

En la ciutat de València, entre les torres de Sant Joan i de la Llonja, jorn dels gloriosos apòstols Sant Pere i Sant Pau, en què fon canonitzat pel Sant Pare Calixt 111, fill d'Eixàtiva, a vint-i-nou de juny de mil nou-cents dèsset.

La Junta de Govern: Dr. Vicent Lliso Machí, rector de la Parròquia i president nat; Salvador Monton Cubells, vicepresident; Miquel Esteve Cubells, tresorer; Francesc Sanchis Ambròs, comptador; Ramon Valls Falcó, vicecomptador; Josep Mas Alcañiz, vicesecretari; Gervasi RoglàVicent Valls FalcóVicent Ruiz CubellsManuel Blasco i Antoni Sanchis Ambròs, vocals; Francesc Martínez, pvre., capeller; Eliseu Llisiona, síndic; Salvador Dolz Vila, secretari.

(1) «Data que s'acosta».

Publicat en Oro de ley, 67 (1917, desembre 8), p. 433.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

La pregunta per Déu és la pregunta per l'home

Entrevista a Josep Vidal Talens Teòleg i rector de parròquia TEOLOGIA [...] ¿Quin paper té la teologia en l'actualitat? En l'actuali...