dimarts, 16 de maig del 2023

¡Gloriós sant Pasqual!

Joan Antoni Reig i Pla
Bisbe

Basílica de Sant Pasqual
La Sagrada Congregació per al Culte Diví i Disciplina dels Sagraments en virtut de les facultats concedides pel Summe Pontífex, el papa Joan Pau II, va honrar el dia 25 de març de 1996 amb el títol i dignitat de Basílica, amb tots els drets i concessions litúrgiques, al Santuari Eucarístic Internacional de Sant Pasqual Bailon, de Vila-real. El 17 maig del mateix any i des del cambril del sant, el bisbe Reig, que presidia per primera vegada la festivitat del patró de la diòcesi, va llegir una súplica, en què demanava a sant Pasqual protecció i ajuda per a tota la ciutat i fidels diocesans.

Fa més de quatre-cents anys que els vostres devots vénen a postrar-se davant el vostre sepulcre. Hui d'una forma especial, perquè un 17 de maig de 1592, en la Pasqua de Pentecostés, i des d'ací mateix, vàreu córrer a l'encontre del Senyor, al que tant vàreu estimar.

Des d'esta cel·la, senzilla i humil, com havia sigut la vostra vida, vos vàreu llançar als braços del Pare, que vos cridava a compartir la seua glòria.

Ara, benaventurat Sant Pasqual, sou al cel protector nostre i intercessor.

Beneïu la nostra diòcesi de Segorbe-CasteIló, de la qual sou el seu Patró Principal. Beneïu este bisbe, que ara té l'encàrrec de presidir-la i pasturar-la des del servici i la caritat; que hui, per primera vegada en una festa vostra, ve a postrar-se davant el vostre sepulcre.

Beneïu i protegiu el poble de Vila-real, que ha guardat les vostres relíquies durant segles en esta Reial Capella. Ensenyeu-nos a estimar a Déu i als germans. Mostreu-nos, en l'exemple de la vostra vida, com hem de seguir i imitar a Jesús, el nostre pastor, mestre i Salvador. Sobretot, gloriós Sant Pasqual, ensenyeu-nos a tindre un amor gran als sagrats misteris del Cos i de la Sang del Senyor, que afavorirà, en paraules del Papa, una més activa participació en la vida litúrgica i caritativa de l'Església i un major compromís en la vida apostòlica i familiar.

Hui, patró sant Pasqual, també estem contents per un altre motiu ben especial. Perquè el nostre Santuari Eucarístic Internacional ha sigut reconegut pel Papa com a Basílica.

Roma reconeix d'esta manera una llarga història d'amor i devoció de milers de peregrins i adoradors eucarístics, que ve de segles, congregats ací vora el vostre sepulcre, en el lloc on vàreu nàixer a la vida que no acaba.

Que tot això ens ajude a estimar més a l'Església i al sant Pare. Que esta santa basílica i la comunitat cristiana ací congregada siga imatge de la Jerusalem celestial, a la qual estem cridats.

Tota la diòcesi s'alegra. Els vostres devots ho celebren. I nosaltres, unint-nos a esta alegria vos felicitem i demanem a Déu que siga motiu també d'una major comunió eclesial i d'un augment de la nostra vida cristiana.

Gràcies, sant Pasqual, per ser el nostre patró. Gràcies per haver-nos deixat l'exemple de la vostra vida cristiana i del vostre amor a l'Eucaristia. Gràcies perquè al vostre costat ens reconeixem germans, fills d'un mateix Pare i membres d'una mateixa família, la família dels fills de Déu.

Joan Antoni, bisbe de Segorbe-Castelló

San Pascual, 311 (Vila-real 1996), p. 2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

Mare de Déu del Lledó

Francesc Cantó i Blasco: « La aparició de Madona Sancta Maria, la Mare de Déu del Lledó », en Corona poética ofrecida por varios amantes de ...