divendres, 6 d’octubre del 2023

Sant Rosari

Vicent Sorribes i Gramatge
Rector de Rocafort


Essent el costum de tot bon cristià resar, cada jorn, el Sant Rosari, en família; enlloc no ho estarà més ben posada esta devoció que entre les oracions amb les quals diàriament lloem a Déu, i la Verge Maria.

El Sant Rosari està format per tres parts, cadascuna de les quals és consagrada a honrar els cinc misteris principals de la vida de Jesús i la Verge Maria. Cada misteri està compost d'un Parenostre, 10 Avemaries i un Glòria al Pare. Són, doncs, 150 les Avemaries que hi cal resar. Estes 150 Avemaries ens fan recordança dels 150 Salms acabats amb Glòria Patri. Venint així a ser el Sant Rosari, un breu compendi del Breviari, per això se l'anomena el Salteri de la Verge.

Els papes i bisbes, tostemps, fan elogis extraordinaris d'esta pràctica d’oració universal de les famílies cristianes, recomanant-la amb paraules encomiàstiques i enriquint-la amb el guany de les majors indulgències.

El Sant Rosari és alhora, oració vocal i mental, i en traurem major profit si el resàvem meditant els misteris amb la doble intenció d'honorar la Verge i d'aconseguir la virtut que correspon al misteri que es resa. Convé, però, tindre en compte, que mai no és possible posar, a l'ensems, atenció al sentit literal de les oracions I al fet del misteri que contemplem. Ens és prou d'atendre a les unes o a l'altre.


(Vicent SORRIBES i GRAMATGE: Eucologi Valencià, Lletres Valencianes, València 1951, pp. 47s.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

Mare de Déu del Lledó

Francesc Cantó i Blasco: « La aparició de Madona Sancta Maria, la Mare de Déu del Lledó », en Corona poética ofrecida por varios amantes de ...