diumenge, 9 de juliol del 2023

Beats Carmel Bolta i Francesc Pinazo

El 10 de juliol fem memòria dels màrtirs beats Carmel Volta, prevere, Francesc Pinazo, religiós de l'Orde dels Germans Menors, i companys. Lliurats fraudulentament per un traïdor, van patir tota classe de vexacions a causa de la seua fe i aconseguiren la palma del martiri amb una mort gloriosa a Damasc, Síria (1860)

Carmel Bolta i Banyuls
va nàixer al Real de Gandia en 1803 i va fer el noviciat al convent de Sant Francesc de València. Ordenat sacerdot en 1829, va ser predicador del convent de Sant Blai de Sogorb i en 1831, amb altres 23 companys, va passar a la Custòdia de Terra Santa. Després de visitar els santuaris principals va ser nomenat president de l'Hospici de Jaffa.

Durant deu anys va estar dedicat a l'ensenyament dels estudiants de l'orde de Jerusalem, i va ser durant eixe temps dos vegades superior de Damasc i rector dels catòlics de Sant Joan de la Muntanya. L'octubre de 1858, va ser nomenat rector dels catòlics de Damasc i professor d'àrab per als sacerdots jóvens i per a les escoles que sostenia la missió catòlica, càrrec que tenia quan va patir martiri el 10 de juliol de 1860 durant la persecució d'islamistes drusos.

D'altra banda, el beat Francesc Pinazo i Peñalver va nàixer al llogaret de Chopo (Alpuente), en 1802, i va ingressar en 1825 al convent franciscà de Chelva. Va fer el noviciat al convent de Sant Francesc de València i va professar la regla franciscana en 1832.

Va embarcar en 1843 cap a Terra Santa i el seu primer destí va ser Damasc, on va romandre sis anys, amb els càrrecs de cuiner i sastre. Va passar, després, a la comunitat de la Basílica del Sant Sepulcre, de Jerusalem, on va estar sis mesos i després va anar a Nicòsia (Xipre) on va prestar servicis en la parròquia llatina. Després va estar algun temps a Natzaret, Jaffa, Sant Joan de la Muntanya i, finalment, va ser destinat a Damasc on va patir martiri.

Carmel Bolta i Francesc Pinazo van ser beatificats, juntament amb altres set religiosos del seu orde i tres maronites seglars, pel papa Pius XI el 10 d'octubre de 1926, dins de les festes del VII centenari de la mort de sant Francesc d'Assís. 

El Real de Gandia celebra cada any la festa del seu patró. Al Real de Gandia «la devoció al beat Carmel és molt gran, molts devots l'invoquen en moments difícils de les seues vides, i hi ha constància que en moltíssims casos obtenen gràcies i resposta a les seues pregàries», segons el rector de la parròquia. Precisament, la Confraria del Beat Carmel Bolta va encarregar en 2010, amb motiu del 150 aniversari de la seua mort, una xicoteta talla que visita per setmanes els domicilis dels confrares. 

D’altra banda, el beat Francesc Pinazo és el titular d’una ermita de la seua aldea natal que fou rehabilitada pels juniors de la parròquia de l’Assumpció de Benaguasil.

Font: AVAN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

Mare de Déu del Lledó

Francesc Cantó i Blasco: « La aparició de Madona Sancta Maria, la Mare de Déu del Lledó », en Corona poética ofrecida por varios amantes de ...