dimecres, 26 de juliol del 2023

Beata Adelfa Soro

Francesc Xavier Martí i Juan

Beata Adelfa (del Rosari) Soro i Bo (Castelló de la Ribera 1887, març 6 - Barcelona 1936, juliol 27), religiosa dominica de l'Anunciata, màrtir.

Adelfa Soro i Bo era filla de Rafael Soro i Bo i de Dionisia Bo i Rubio. Son pare, que era músic, va voler que aprenguera a tocar el piano, però ella al·legava que no tenia aptituds. Sembla que tenia bona veu i més tard, en la Congregació, va ser professora de piano.

Des que van inaugurar el col·legi-asil de Sant Doménec al seu poble (1901) va acudir-hi per a completar la seua educació. Afavorida per la vida de pietat que es vivia a casa i seduïda per l'estil de vida de les religioses de Castelló, ingressà en la congregació de les Dominiques de l'Anunciata el 3 de març de l'any 1905; el 30 d'abril del mateix any vestix l'hàbit i comença el noviciat a Vic, on aprengué cant i piano; professà el 30 d'abril de 1907; a les comunitats de Sant Andreu de Palomar, Salt i Barcelona es dedicà especialment al magisteri musical.

Els testimonis de la causa de beatificació destaquen la seua intel·ligència desperta, el seu gust ben delicat i la seua competència en diversos aspectes culturals: ciències, literatura, dibuix, música i costura. També ens diuen que el seu tarannà alegre, dolç i delicat captivava les simpaties de les alumnes.

El 27 de juliol de 1936 fou detinguda, juntament amb les germanes Ramona Fossas, Teresa Prats, Otília Alonso i Maria Perramon, i una senyora seglar, al col·legi del carrer de Trafalgar de Barcelona i després totes foren afusellades prop de l'antiga església de Vallvidrera. Foren soterrades en un fossar comú del cementeri del Sud-oest. Al lloc del martiri, hui anomenat el Revolt de les Monges, hi ha un monument commemoratiu des de 1958. Es tracta d'una creu romànica sobre base piramidal amb el nom de les 5 germanes màrtirs.

El 9 de gener de 1958 es constituí a la capella gòtica del palau episcopal de Barcelona i sota la presidència del bisbe, doctor Modrego, el tribunal eclesiàstic encarregat d'investigar la fama de martiri de les religioses dominiques. El 27 de febrer de 1963 s'introduí la causa de beatificació; el vicepostulador de la causa lliurà el procés informatiu a la Sagrada Congregació de Ritus. El 19 de desembre de 2005 el papa Benet XVI va autoritzar la promulgació del Decret de Martiri d'Adelfa Soro i les seues companyes. Foren beatificades a Roma el 28 d'octubre del 2007 pel papa Benet XVI.

La seua festa se celebra el 6 de novembre.

Bibliografia:
  • SANABRE, Josep: Martirologio de la Iglesia en la diócesis de Barcelona durante la persecución religiosa (1936-1939), Librería Religiosa, Barcelona 1943, p. 262.
  • «Hermana Adelfa Soro Bo», Testis Fidelis: Boletín Informativo de la Causa de los Mártires Dominicos de la Provincia de Aragón, 13, (1963 desembre).
  • MONTERO MORENO, Antonio: Historia de la persecución religiosa en España (1936-1939), B.A.C., Madrid 1961, pp. 519s i 873.
  • Crónica de la Congregación de Hermanas Dominicas de la Anunciata, vol. IV, Madrid 1982, pp. 95-97.
  • DAMUNT, Josefa: Primicias de sangre, Impremta Ortega, Vic 1961, 136 pp.
  • D., J.: "Hermana Adelfa Soro Bo", Imán: órgano de la Comisión Ejecutiva "Pro Causa Padre Coll", 39 (1958, març), p. 3.
  • GALMÉS MAS, Lorenzo: Ejemplares en vida, heroicas en la muerte: páginas de historia para una reflexión religiosa, San Esteban, Salamanca 1994.
  • MARTÍ JUAN, Francesc Xavier: «Dones de Castelló», Castelló en Festes 2002, Ajuntament de Villanueva de Castellón 2002, pp. 24-30.
  • GONZÁLEZ, Mª Otilia: Testigos del amor: Mártires de Cristo de la Congregación de Hermanas Dominicas de la Anunciata, Dominicas de la Anunciata, Madrid 2005, 40 pp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

Mare de Déu del Lledó

Francesc Cantó i Blasco: « La aparició de Madona Sancta Maria, la Mare de Déu del Lledó », en Corona poética ofrecida por varios amantes de ...