dijous, 10 de juny del 2021

Sagrat Cor de Jesús

Directori sobre la pietat popular i la litúrgia


166. [...] Entesa a la llum de la sagrada Escriptura, l'expressió "Cor de Crist" designa el misteri mateix de Crist, la totalitat del seu ser, la seua persona considerada en el nucli més íntim i essencial: Fill de Déu, saviesa increada, caritat infinita, principi de salvació i de santificació per a tota la humanitat. El "Cor de Crist" és Crist, Verb encarnat i salvador, intrínsecament oferit, en l'Esperit, amb amor infinit diví-humà cap al Pare i cap als hòmens els seus germans.

167. Com han recordat sovint els Pontífexs Romans, la devoció al Cor de Crist té un fonament sòlid en l'Escriptura. Jesús, que és un amb el Pare (cf. Jo 10, 30), convida els seus deixebles a viure en íntima comunió amb Ell, a assumir la seua persona i la seua paraula com a norma de conducta, i es presenta a si mateix com a mestre "mans i humil de cor" (Mt 11, 29). Es pot dir, en un cert sentit, que la devoció al Cor de Crist és la traducció en termes cultuals de la mirada que, segons les paraules profètiques i evangèliques, totes les generacions cristianes dirigiran a qui ha sigut travessat (cf. Jo 19, 37; Zc 12, 10), això és, al costat de Crist travessat per la llança, del qual va brollar sang i aigua (cf. Jo 19, 34), símbol del "sagrament admirable de tota l'Església".

El text de sant Joan que narra l'ostensió de les mans i del costat de Crist als deixebles (cf. Jo 20, 20) i la invitació dirigida per Crist a Tomàs, perquè estenguera la seua mà i la ficara en el seu costat (cf. Jo 20, 27), han tingut també un influx notable en l'origen i en el desenvolupament de la pietat eclesial al sagrat Cor.

168. Estos textos, i altres que presenten a Crist com a Corder pasqual, victoriós, encara que també immolat (cf. Ap 5, 6), van ser objecte d'assídua meditació per part dels Sants Pares, que van revelar les riqueses doctrinals i amb freqüència van convidar els fidels a penetrar en el misteri de Crist per la porta oberta del seu costat. Així sant Agustí: "L'entrada és accessible: Crist és la porta. També es va obrir per a tu quan el seu costat va ser obert per la llança. Recorda què va eixir d'allí; així mira per on pots entrar. Del costat del Senyor que penjava i moria en la Creu va eixir sang i aigua, quan va ser obert per la llança. En l'aigua està la teua purificació, en la sang la teua redempció".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

Mare de Déu del Lledó

Francesc Cantó i Blasco: « La aparició de Madona Sancta Maria, la Mare de Déu del Lledó », en Corona poética ofrecida por varios amantes de ...