dimecres, 2 de juny del 2021

Gaietà Huguet i Breva

Un home benemèrit de terra germana, Gaietà Huguet i Breva, fill de Castelló, on nasqué l'any 1848, mostrà de son principi una gran disposició per les llengües; I, molt jove encara, desitjant més espai per a les seves activitats, ensinistrat ja en les llengües francesa, italiana i anglesa, remuntà el vol en una petita embarcació de vela del port de Marsella als Estats Units de l'Amèrica del Nord.

Un company de expedició, de nacionalitat italiana, portador d'alguns estalvis, li apuntà el pensament d'establir en la capital New York una escola d'idiomes. L'altre s'encarregava de l'italià i Huguet ensenyava el castellà.

D'Amèrica tornà federatiu. Castellonenc, valencià se n’anà, i més federal i castellonenc se'n tornà a Castelló.

El treball era son viure. Hereu d'una bona fortuna, la feu créixer en tasca pacient i profitosa. Es donà a l'agricultura, millorant els cultius, segons havia après en sos viatges.

Mes la característica de sa existència fou un gran amor a la terra [p. 382] valenciana, a la seva història, a ses costums i a sa llengua. Ningú parlava en sa casa més que en valencià. [...]

Tota empresa d'enaltiment de la llengua vernacla o d'interès local o regional, el tenia sempre a son manar. Ell subvencionà copiosament les edicions de la Gramàtica i epítom valenciana del P. L. Fullana; pagà una edició de Doctrina cristiana, en valencià. Oferia cada any temes i premis en metàl·lic per als assumptes que pogueren dar llustre a nostre idioma i fer-lo difondre.

Caritatiu sempre, sostenia, quasi a sospés, el Col·legi d’orfenets de Sant Vicent, fundat pel bisbe, castellonenc famós, senyor Climent. Cedí un solar per al Gimnàs municipal. Tenia ofert a l'alcalde Guinot un edifici propi, proper al Parc Ribalta, de Castelló, per a destinar-lo a Biblioteca municipal.

Per aquestes dades, que extraiem d'un escrit del doctor Cantó Blasco, a l’Almanac Valencià 1927, hom pot veure la distingida personalitat de n’Huguet que tots sabíem treballador infatigable.

«Gaietà Huguet», La Paraula Cristiana, 28 (Barcelona 1927, abril), pp. 381s.

Pregària de Gaetà Huguet i Breva:

Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

Mare de Déu del Lledó

Francesc Cantó i Blasco: « La aparició de Madona Sancta Maria, la Mare de Déu del Lledó », en Corona poética ofrecida por varios amantes de ...