dimecres, 3 de gener del 2024

Santa Genoveva Torres

5 de gener

Santa Genoveva Torres Morales, verge. Des de menuda va tindre una vida molt dura, afectada de mala salut. Per a ajudar les dones, va fundar l'Institut de les Germanes del Sagrat Cor de Jesús i dels Sants Àngels (Martirologi Romà).

- És gloriosa en la presència del Senyor.
- La mort dels seus sants.


Genoveva Torres Morales: religiosa

Genoveva Torres Morales va nàixer a Almenara el 1870, al si d'una família de llauradors i era la menor de sis germans. A l'any de nàixer va morir son pare, i als huit sa mare, i quedà ella com a responsable de casa.

A tretze anys li va aparéixer un tumor maligne i van haver d'amputar-li una cama; Genoveva va haver de viure tota la vida amb crosses, però això no li va impedir continuar ocupant-se de la seua família.

Anys més tard va sol·licitar ingressar com a religiosa a la Casa de Misericòrdia de València, però pel seu defecte físic no la van admetre. Tenia llavors vint-i-quatre anys i decidí buscar pel seu compte la voluntat de Déu.

Després de diversos temptejos, fundà a València la congregació de Religioses Angèliques, (1) l'objectiu específic de la qual va ser donar atenció a dones que vivien en solitud i acollir-les en residències que eren com la continuïtat de la llar de la qual, per diversos motius, es veien privades. Va morir el 5 de gener de 1956.

El dia 22 de gener de 1991, en presència de Sa Santedat Joan Pau II, van ser declarades heroiques les virtuts de la mare Genoveva Torres Morales, i des d'aqueix dia va rebre la distinció de venerable. A Almenara té dedicat un carrer amb el seu nou i una casa museu.

Les dones recorden: memòria de vuit municipis de Castelló, Projecte Now - Fons Social Europeu - Universitat Jaume I, Castelló 1998, p. 180.

El procés sobre les seues virtuts heroiques es va obrir a Saragossa en 1976 i s'hi va prendre declaració a seixanta-cinc testimonis. El papa Joan Pau II la va beatificar solemnement el 29 de gener de 1995 a la plaça de Sant Pere de Roma. Va ser canonitzada pel mateix papa el 4 de maig de 2003 a la plaça de Colón de Madrid.

El matí del 4 d'octubre de 2006, abans de l'Audiència General, el Sant Pare va beneir l'estàtua de santa Genoveva Torres, situada en un nínxol extern de l'absis de la basílica del Vaticà, a Via delle Fondamenta.

(1) Institut de Germanes del Sagrat Cor de Jesús i dels Sants Àngels és el nom complet [nota de Cercapou]

Escrits:
  • Mariano-Sergio MAINAR ELPUENTE (ed.): Escalando con Genoveva Torres Morales, Zaragoza 1989, 1989 (2a) i 1994.
Bibliografia:
  • Ángel de la Soledad: hoja informativa del proceso de beatificación de la sierva de Dios Genoveva Torres, fundadora de las Hermanas del Sagrado Corazón de Jesús y de los Santos Ángeles (Angélicas), Postulación de la Causa de Beatificación, Zaragoza 1976-.
  • Juan José AYÁN: La fuerza de la debilidad, Zaragoza 1991.
  • Celebración eucarística presidida por el Santo Padre Juan Pablo II en la canonización de los beatos Pedro Poveda Castroverde..., José María Rubio y Peralta..., Genoveva Torres Morales..., Angela de la cruz (Mª de los Angeles Guerrero González)..., María Maravillas de Jesús (Pidal y Chico de Guzmán)... : III Domingo de Pascua, Madrid, Plaza de Colón, 4 de mayo 2003, Universidad Católica San Antonio, Murcia 2003.
  • Ramón CUÉ: Un desafío de Dios: dos muletas gloriosas: Genoveva Torres Morales, Sucesores de Rivadeneyra, Madrid 1987, 1989 (2a edició).
    • Un défi de Dieu: deux glorieuses béquilles: Geneviève Torres Morales, l'autor, Saragosse 2007.
  • J. DOMÉNECH: «Beata Genoveva Torres Morales», dins Tiempo y tierra de santos: santoral y martirologio castellonense, Diputació de Castelló, 1997, pp. 155-164.
  • Eduardo T. GIL de MURO: Por duro que sea el trabajo: Genoveva Torres Morales, una biografía apresurada, Monte Carmelo, Burgos 1990; [s.n.] Zaragoza 1996.
  • José Maria JAVIERRE: Madre Coraje, Madrid 1995.
  • Baldomero JIMÉNEZ DUQUE: Madre Genoveva: un testigo impresionante de Dios, Casa Generalicia de las Religiosas Angélicas, Zaragoza 2003, 2a edició.
  • Bernardino LLORCA: Angel de la soledad: la Madre Genoveva Torres Morales fundadora de las Hermanas del Sagrado Corazón de Jesús y los Santos Angeles (Religiosas Angélicas), Religiosas Angélicas, Zaragoza 1970,  1982 (2a edició).
  • Mariano-Sergio MAINAR ELPUENTE (coord.): Santa Genoveva Torres Morales: fundadora de la Congregación de Hermanas del Sagrado Corazón de Jesús y de los Santos Ángeles (Angélicas): crónica de su canonización, Madrid, 4 de mayo de 2003, Zaragoza ?.
    • ¿De dónde a mí que la madre de mi señor venga a visitarme?, Casa Generalicia Religiosas Angélicas, Zaragoza 2002.
  • Francisco MARTÍN HERNÁNDEZ: Consuelo en la soledad: la madre Genoveva Torres Morales, Religiosas Angélicas, Zaragoza 1994 (2a edició).
  • Vicent REBOLLAR i CERDÀ: De Almenara a Zaragoza, 1911-2011: año del centenario, l'autor, Almenara 2011.
  • Miguel Ángel REQUENA: Cojeando hasta el cielo: biografía de la beata Genoveva Torres, Edibesa, Madrid 1999. [còmic]
    • Cojeando hasta el cielo: biografía de santa Genoveva Torres, Cometa, Zaragoza 2010. [còmic]
  • F. MARTÍN SÁNCHEZ: La urgencia del amor, Folletos Con Él, núm. 130, 1994.
  • Santa Genoveva Torres Morales: crónica de su canonización, Madrid, 4 de mayo de 2003: fundadora de la Congregación de Hermanas del Sagrado Corazón y de los Santos Ángeles (Angélicas), Casa Generalicia de las Religiosas Angélicas, Madrid 2004.
  • Javier SESÉ: Servir por amor: la vivencia espiritual de la madre Genoveva Torres Morales, Religiosas Angélicas, Zaragoza 1995.
  • Una minusválida sube a los altares: Genoveva Torres Morales, fundadora de la Congregación de Hermanas del Sagrado Corazón de Jesús y de los Santos Ángeles (Angélicas): crónica de la beatificación, Roma, 29 de enero de 1995, Religiosas Angélicas, Zaragoza 1996.

Enllaços externs:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

entrada destacada

La pregunta per Déu és la pregunta per l'home

Entrevista a Josep Vidal Talens Teòleg i rector de parròquia TEOLOGIA [...] ¿Quin paper té la teologia en l'actualitat? En l'actuali...