Benvolguts germans i germanes, bon dia!
Textos de literatura religiosa en prosa escrits originalment en valencià i per autors valencians. També textos d'autors clàssics del cristianisme o del Magisteri traduïts a la nostra llengua.
dijous, 28 d’octubre del 2021
Tot estem cridats a la santedat
Benvolguts germans i germanes, bon dia!
Solemnitat de Tots Sants
La litúrgia de hui respira pau i amor, serenitat i confiança. "Oh, que n'és, de gloriós, el reialme on els sants gaudixen amb Crist", canta una antífona de l'ofici diví. És una festa plena d'esperança, d'una esperança que, en la fe, ens unix a tots els sants del cel i ens fa endevinar el que serem en la consumació dels segles.
"La ciutat de Déu s'obri maternalment a tots els seus fills que, victoriosos, arriben del llarg pelegrinatge... Allí serem rebuts no com estrangers, sinó com a conciutadans del sants i membres de la família de Déu, hereus de Déu i cohereus de Crist. No oblidem la benaurança que ens espera a la gloriosa ciutat de Déu. Allí hi ha tots els qui estimem. Impacients en el seu amor, ens esperen".
[font: MCL, p. 1599]
Per a ampliar:
- Papa Francesc: Tots estem cridats a la santedat (2019)
- J.M. Bausset: La festa de Tots Sants (2014)
- La paraula del dia: Tots Sants (AVL)
dissabte, 16 d’octubre del 2021
Nosaltres no podem deixar d'anunciar el que hem vist i sentit
el que hem vist i sentit» (Fets 4,20)
Missatge del papa Francesc
per a la Jornada Mundial de les Missions 2021
24 d’octubre de 2021
Benvolguts germans i germanes,
diumenge, 3 d’octubre del 2021
Pregària universal de Climent de Roma
Amb oració i amb súplica constants, demanarem al Creador de totes les coses que guarde íntegre per tot el món el nombre comptat dels seus escollits per mitjà del seu Fill estimat, Jesucrist, pel qual ens va cridar de les tenebres a la llum, de la ignorància al coneixement de la glòria del seu nom.
Senyor, posem la nostra esperança en el vostre nom,
Vos preguem, Senyor,
Vós heu manifestat per les vostres obres
No compteu els pecats dels vostres servents i les vostres serventes;
Senyor, feu-nos veure la claror de la vostra mirada,
dissabte, 2 d’octubre del 2021
Sant Agustí i Pentecosta
Avel·lí Flors i Bonet
La memòria de Sant Agustí se celebra el 28 d'agost, al cor de les vacances d'estiu i, per això, passa una miqueta desapercebuda. Nosaltres en volem fer un record agraït perquè sant Agustí tenia especial predilecció per la Pentecosta. A Pentecosta, com sabem, l'Esperit sant va parlar a cada un dels presents a la festa en la seua pròpia llengua. Se n'han conservat uns quants sermons que n'expliquen el sentit.
Sant Agustí es pregunta com és que, en el seu temps (principis del segle V), ja no hi havia el do de llengües que es manifestà el dia de Pentecosta a Jerusalem, als inicis de la predicació apostòlica. I es respon a ell mateix: "Perquè allò que, en un principi, era un fet extraordinari, amb el pas del temps s'ha convertit en una realitat perquè l'Església Universal d'ara ja parla les llengües de tots els pobles". Pentecosta és així com la festa de la diversitat. L'Esperit fa seues totes les modalitats de les cultures humanes que ell, purificant-les, eleva i santifica.
I ell, que era un gramàtic i orador enamorat de la llengua llatina (que va sentir certa repel·lència per la poca qualitat de les versions llatines dels llibres sagrats), acaba acceptant, en els seus sermons, fins i tot les incorreccions de la llengua del seu poble. Més encara, acabà menystenint la bona gramàtica llatina perquè, solia dir, "és preferible que el poble ens entenga encara que els gramàtics ens reprenguen".
Fonts: Missa d'Onze, 6 (2009) i 17 (2010).
Article relacionat:
- Avel·lí Flors i Bonet: Pentecosta, llengua i Església (2018)
divendres, 1 d’octubre del 2021
L'art de viure
Ximo Garcia Roca
Quan les nostres paraules i sabers ja no servixen per a entendre la realitat, i els esquemes del passat no permeten relacionar-nos amb el nostre futur, resulta urgent buscar vies alternatives per a explorar la veritat, la bellesa, la bondat i la justícia. En el camí recorregut hem aprés que la raó sense cor porta a l'abisme, que l'autonomia sense comunitat porta a l'autodestrucció, que l'amor sense passió és inhumà. L'orfandat de la raó, de l'autonomia i de l'amor configura actualment el nou territori de l'art.
En este escenari complex fa acte de presència l'art de viure com a lloc on es regeneren els dos sentiments –carència i plenitud‒, les dos experiències –aïllament i comunió‒, les dos brúixoles –silenci i solidaritat. Maldestrament es creu que a mesura que les catàstrofes –deserts– s'han anat instal·lant irreversiblement en les nostres vides no necessitem l'art, fins i tot es pensa que és ridícul invocar-lo davant de la magnitud dels perills que viu la humanitat, quan en realitat, l'art de viure és part de la solució, ja que sempre àmplia el que és possible. És un art que s'expressa en novel·la, poesia, cinema, música, pintura, arquitectura, escultura, però s'alimenta i s'enfortix en l'art de viure.
¿Què és l'art de viure? És, en primer lloc, una ampliació dels contorns de l'ànima humana, que anima tot ofici, il·lumina tota ciència i orienta tota política. Reacciona davant de la dictadura de les necessitats que imposa què necessitem i com ho satisfem. El gran dictador és el capital, que crea la necessitat de canviar de cotxe cada cinc anys, de viatjar cada any, d'acumular sabates, de disposar de somnífers i ansiolítics. L'obsessió per l'èxit, el rendiment i l'eficàcia ens roba l'art de viureles víctimes del qual són la gratuïtat, la donació i la contemplació. La set de possessió i de consum oculta les nostres aspiracions verdaderes i els nostres problemes verdaders. Com més ens envaïx i ens oprimix la lògica de la possessió, major és la necessitat de pau interior, relaxació, reflexió, busca d'una altra vida. Les nostres aspiracions sempre estan més enllà de nosaltres i dels nostres cossos. I així construïm el paradís, l'alliberament, el futur, el benestar, la globalització, la seguretat, la pàtria... Alguns eren somnis de rics per a rics, satisfets per a satisfets. I es va alçar una veu en el desert que clamava per un somni oceànic: el paradís no seria pensat ni imaginat pels poderosos sinó pels famolencs, els descartats, els pacífics als qui va anomenar benaurats.
L'art de viure ha de regenerar la dimensió lúdica mitjançant la diversió, que com suggeria Pascal ens distrau i desvia del nostre destí mortal, propi del desert. Però eixes mateixes diversions ens proporcionen, també, el sentiment oceànic, que són portadores de plenitud humana, i no solament de desviació de l'essencial. Eixa altra faceta de la diversió, que porta en si l'art de viure, brolla per tot arreu i aspira a viure-la d'una altra forma i buscar a palpes la poesia de la vida. En este sentit, la poesia és un article de primera necessitat. Viure poèticament comporta innombrables felicitats fetes de comunions, admiracions, alegries i èxtasis. Viure poèticament és evitar l'estrés que provoquen les presses i les precipitacions, recuperar els nostres ritmes vitals i anar més a poc a poc. Es tracta de «viure la vida en compte de córrer darrere d'ella» i tindre la capacitat de riure's d'un mateix, i la llibertat de «fer el pallasso».
Obrir i tancar el dia recitant salms –pura poesia‒ i celebrar la memòria de Jesús –relats, doxologia i cants‒ és viure poèticament. I no puc imaginar els dies instal·lats en la impotència, ja que la poesia és sempre aventura d'absolut, que florix en l'amor, en l'amistat, en la comunió.
entrada destacada
Testimonis d'esperança: Josefina Tormo i Sancho
Josefina Tormo i Sancho (Carcaixent 1894-1936), seglar Va nàixer en la plaça de la Verdura, posteriorment de la Calçada, núm. 11, de Carcaix...
-
Telesfora Barberà i Barberà (1891-1936), catequista Va nàixer en el núm. 39 del carrer Major de Guadassuar (la Ribera Alta), un 11 de desemb...
-
MISSATGE DEL SANT PARE FRANCESC PER A LA QUARESMA DE 2025 Caminem junts en l'esperança Benvolguts germans i germanes, Amb el signe penit...
-
«L’ESPERANÇA NO DEFRAUDA» (Rm 5,5) Missatge del sant pare Francesc per a la XXXIII Jornada Mundial del Malalt 11 de febrer de 2025 Benvolgut...