dimecres, 16 d’abril del 2025

Dijous i Dijous Sant

La nostra llengua: Dijous i Dijous Sant

Avel·lí Flors i Bonet

DIJOUS vol dir dia de Júpiter. O siga, que es tracta d'un dia que era especialment important per la memòria del déu dels déus en la mitologia romana. I no és debades perquè dijous cau enmig de la setmana. I també, per això, diem dijous tota a persona que sempre vol estar enmig.
Així com el castellà té allò de "Tres jueves hay en el año...", nosaltres també tenim uns dijous especials. Per exemple, tenim el dijous gras, que és immediatament anterior al Dimecres de Cendra; dijous de les comares, que és l'anterior; i dijous dels compares, que és l'anterior a este. I, és clar, el Dijous Sant dins de la Setmana Santa.
Entre les locucions més corrents sobre el dijous tenim: "estar, posar-se enmig com el dijous", que vol dir posar-se enmig d'un lloc de trànsit, on es fa nosa. Ja vam al·ludir fa poc a la setmana dels set dijous, que diuen a Vinaròs. A València com a Tortosa diuen: "Alabat sia el Corpus, que sempre cau en dijous", per a indicar estranyesa davant de coses rares o ridícules o poc probables. Finalment, entre les locucions tenim aquella que es diu a València: "fer cara de Dijous Sant i fets de carnestoltes", per a indicar que una persona és hipòcrita.
El dijous és considerat un dia mig de festa i és considerat popularment com molt favorable en sentit general. Abans els xiquets no feien escola els dijous de vesprada. En algunes cases els dijous se celebrava un bon berenar amb els criats. A Alzira diuen: ¿Quin dia porta galvana (peresa)?: el que partix la setmana". Entre els refranys que es referixen al dijous hi ha aquell que parla del dia que plou; diu així: "Si el dijous es pon amb capa, de tres dies no s'escapa"; vol dir que si es fa de nit dijous amb el cel ennuvolat, plourà abans del diumenge. Ara que s'anuncien pluges, a veure si tenim la sort de veure complida esta paraula. Finalment, dins d'aquella tirallonga de versos per a cada dia de la setmana: "el dijous, a comprar ous".
En fi, dijous fa cara de dia tranquil. Divendres, ja serà una altra cosa.



dimecres, 9 d’abril del 2025

Sancta Maria, succurre miseris

Sancta Maria, succurre miseris


Pregària composta pel bisbe Fulbert de Chartres (ca. 951-ca. 1029); apareix en el seu
Sermo IX, De Annuntiatione Dominica. L'oració apareix en el Breviari Romà en motiu de diverses festivitats marianes. Hi ha concedida indulgència parcial als qui la resen. Tomás Luis de Vitoria va compondre un motet «in festo Sanctae Mariae ad Nivem» en el segle XVI. També n'hi ha un altre de Juan García de Salazar (1639-1710) i uns altres més.
Vos presentem una versió en valencià actual, l'original en llatí i, per últim, la versió valenciana del Llibre d'hores de Morella.

Versió actual

SANTA MARIA,
socorreu els pobres,
ajudeu els porucs,
i conforteu els que ploren.
Dona, pregueu pel poble,
intercediu pel clero
i pel devot llinatge de les dones: (1)
que senten la vostra ajuda
tots els qui celebren
esta santa commemoració.
Amén.

(1) Altres traduïxen: "i per les dones consagrades".


Versió original en llatí

SANCTA MARIA,
succurre miseris,
iuva pusillanimes,
refove flebiles,
ora pro populo,
interveni pro clero,
intercede pro devoto femineo sexu:
sentiant omnes tuum iuvamen,
quicumque celebrant
tuam sanctam commemorationem.

Versió de Morella, darreria del segle XIV

SANCTA MARIA piadosa,
socorre als mesquins
e ajuda als paoruchs
e conforta los devenguts.
Dona, pregats per lo poble,
e fets pregària per clerecia,
e pregats encara per lo devot linatge de les fembres;
e, dona, si us plau, senten la vostra ajuda
tots cells qui honren e colen
la vostra commemoració.

(Llibre d'hores, Barcino, Barcelona 1960, p. 70).


dijous, 27 de març del 2025

Testimonis d'esperança: Josefina Tormo i Sancho

Josefina Tormo i Sancho (Carcaixent 1894-1936), seglar

Va nàixer en la plaça de la Verdura, posteriorment de la Calçada, núm. 11, de Carcaixent, bressol de la taronja, un 26 de gener de 1894. Fou batejada en la parròquia de l'Assumpció i en 1894 va rebre el sagrament de la Confirmació, de mans del beat cardenal Ciriaco Sancha Hervás. La seua família era molt cristiana i la van educar en l'amor al Senyor. Estava soltera i la seua vida discorria entre sa casa, la parròquia i el treball en la seua perfumeria Casa Tormo, pròxima a la sagristia de l'Església. No se la veia mai en altres llocs. 

Va destacar per ser una dona molt amable, piadosa, servicial, prudentíssima, discreta, gens xafardera, de profunda vida interior, una “animeta de Déu”, simpàtica i caritativa. De missa i comunió diària; excel·lent persona, una “santa”, com destacaven els testimonis, especialment Enrique Guillem.

Segons M. Aigües Vives A. Gomis Gomis, Josefina patia atacs, tal vegada epilèptics, i a vegades en patia quan estava davant del Santíssim: es quedava rígida i havien de cridar el seu germà per a que se l'emportara.

Pertanyia a totes les associacions de la parròquia, especialment a les Maries dels Sagraris, a l'Adoració Nocturna i a l'Acció Catòlica. Portava un anell amb una custòdia amb el Santíssim gravat.

Martiri

Segons va sentir contar Enrique Guillem Chorro, un sacerdot de la parròquia de l'Assumpció, davant de la situació que es vivia, li havia deixat uns diners de l'Església per a que els guardara. Els milicians li'ls van reclamar, ella es resistia a entregar-los, però finalment ho va fer.

El croniste local, Bernat Daràs, afirma que els capellans de la parròquia li van encomanar a Josefina la guarda dels diners de la catequesi, ornaments i orfebreria de l'església, perquè sa casa es trobava enfront de la sagristia de l'església.

En el testimoni arreplegat per les dones d'Acció Catòlica després de la guerra civil, s'afirma que va ser denunciada per ocultar objectes religiosos de la parròquia en sa casa; el 27 d'agost de 1936 la van registrar i els van trobar; la van detindre i la van portar a l'Ajuntament i d'allí a la caserna de la Guàrdia Civil. Quan s'acomiadava del seu germà, li va dir: “Si vos salveu, perdoneu a tots els nostres enemics com jo els perdone”.

Com declarà el seu germà José per a la Causa General, el dia 4 de setembre de 1936, a les zero hores, la van assassinar en el cementeri de Carcaixent, i després la van soterrar allí mateix.

Tots els testimonis consideren que el motiu fonamental de la seua mort fou la seua ferma adhesió a la fe catòlica i la seua fidelitat a l'Església.

Joan Víctor Pascual i Gallart

Bibliografia:

  • CÁRCEL ORTÍ, Vicente i FITA REVERT, Ramón: Mártires valencianos del siglo XX, EDICEPValencia 1998, p. 443.
  • DELEGACIÓN PROVINCIAL DE EX-CAUTIVOS DE VALENCIA DEL CID: Memento, p. 135.
  • GABARDA CEBELLÁN, Vicent: El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956), Universitat de València, 2020, p. 352.
  • PÉREZ DOMINGO, Luís: Mártires carlistas del Reino de Valencia 1936-1939, Madrid 2004. Ed. ACTAS. pp. 77 i 136.

dilluns, 17 de març del 2025

Testimonis d'esperança: Agustí Gay i Lloret

Agustí Gay i Lloret (Carcaixent 1897-1936), prevere

Era natural de Carcaixent, del carrer de Sant Doménec, en el barri de Santa Bàrbara. Va nàixer el dia 1 de novembre de 1871, festivitat de Tots Sants. Els seus pares van ser Agustín, natural d'Alzira, i María Dolores, de Carcaixent. Va ser batejat l'endemà en la parròquia de l'Asssumpció de la Mare de Déu. Va ingressar en el Seminari Conciliar i va ser ordenat sacerdot a València. Va celebrar la seua primera missa a les 9.30 h del matí en la seua parròquia el dia 24 de juny de 1897, festivitat de la Nativitat de Sant Joan Baptiste.

En 1899 fou nomenat per a una capellania fundada a la Barraca d'Aigües Vices. Fou rector de Benifairó de Valldigna, on va promoure la fundació del Sindicat Agrícola, que es va constituir en 1907. Des de febrer de 1908 a maig de 1909 va ser regent de Sant Llorenç d'Alberic. Després fou ecònom
de Pedreguer; ací va dirigir espiritualment a Regina Gilabert, qui va vestir l'hàbit de religiosa canongesa de l'Orde de Sant Agustí al convent de Sant Cristòfol de València el 27 de desembre de 1914. En octubre de 1909 fou nomenat vicari de Benimassot i el mes següent vicari de Benillup. En 1910 el trobem com a capellà de l'Asil de Sant Joan de Déu de la Malva-rosa. Ja en 1913 el trobem de capellà de la Torre de Lloris, on va contribuir notablement al benestar temporal i espiritual dels feligresos:

"Nuestro estimado amigo D. Manuel Morales, de Játiva, nos dirige extensa carta, que sentimos no publicar integra, en la que nos hace merecidos elogios del celoso Vicario de la aldea de Torre de Lloris, D. Agustín Gay Lloret.
Este virtuoso Sacerdote no se ha limitado al ejercicio de sus funciones ministeriales, sino que, como amante padre que se interesa por el bienestar espiritual y temporal de sus hijos, ha procurado y alcanzado para este pueblecito varias e importantes mejoras.
Inauguró su benemérita labor con la fundación de una escuela, que él mismo dirigió por espacio de dos años y que tendrá carácter oficial desde primeros del año próximo, instalándose en local espacioso, construido por el vecindario.
Otro de los servicios públicos que Torre de Lloris debe al Sr. Gay es la creación de una Cartería, que logro del Gobierno por mediación del infatigable senador tradicionalista Sr. Polo y Peyrolón.
Y por último, desde 8 del actual funciona una expendeduría de tabacos que el ministro de Fomento concedió en 30 de Junio último, accediendo a lo solicitado por el Sr. Gay.
Aparte de ealos beneficios materiales, el Sr. Gay no ha descuidado el decoro de la Casa de Dios, cuya fachada ha reparado, restaurando además el altar mayor y completando el juego de campanas con la mayor de las tres, que es de brillante timbre.
Así llena su sagrado ministerio el digno Vicario de Torre de Lloris". 
 
(Diario de Valencia, 1914, octubre 10, p. 5)

Va prendre possessió del benefici de la Mare de Déu del Roser de l'església de Carcaixent, el 31 d'octubre de 1914, càrrec que va exercir fins a la seua mort.

Com ens informa la senyora Pilar Esplugues, mossén Agustí, al principi, vivia amb sa mare, que estava cega, la seua germana Dolores, soltera, i una nebodeta que es deia també Dolores. Era alt i de bon aspecte físic, de caràcter obert i hospitalari. En la seua casa del carrer de Sant Roc núm, 27, igual s'allotjava el senyor arquebisbe quan venia al poble, com els treballadors humils que venien de Bolbait, Rafelcofer i altres pobles a guanyar-se el jornal, i no els cobrava res ni acceptava regals. Tenia bon caràcter i sabia adaptar-se a les persones de distint nivell amb les quals tractava sense desmeréixer i fent sempre el bé a tots. Era bon predicador i el cridaven per a exercir com a orador sagrat en diferents pobles. Va escriure una novena a Sant Benet per a la parròquia de Simat de la Valldigna. Posseïa una bona biblioteca que valorava molt, i li agradava llegir. Va ser saquejada i cremada juntament amb la seua roba i estris pels revolucionaris, per la qual cosa la seua família no ha pogut conservar més que una estampa i una imatge de Sant Francesc, però ni tan sols una fotografia. Sa casa va ser regirada moltes vegades. La imatge de Sant Francesc es troba actualment a l'església parroquial de l'Assumpció de Carcaixent; i el calze de la seua primera missa, en la parròquia de Sant Antoni.

La testimoni Josefina Millet conta que mossén Agustí era molt conegut i estimat per tots. Visitava sovint els malalts i destacava pel seu bon caràcter, familiar i afectuós. El consideraven un bon sacerdot. L'11 de maig de 1936, a conseqüència de la irrupció en el temple parroquial d'un grup de xavals que el van insultar i maltractar, va patir tal disgust que li va provocar un vessament cerebral. Dos dies més tard l'Església fou incendiada. El mes de juny va decidir traslladar-se a Albaida per a recuperar-se de la seua malaltia, però el campaner de la parròquia de Carcaixent, al qual ell havia ajudat moltes vegades, va descobrir el seu parador als milicians, que es van desplaçar fins a la seua residència per a retornar-lo al poble. La seua germana Dolores va anar a avisar-lo quan va tindre notícies de les intencions dels milicians, però quan va arribar ja estaven ells allí i no va poder fer res per ell. L'acompanyà en el viatge de tornada a Carcaixent en la part posterior del cotxe. Va patir molt perquè després de la guerra va arribar a ser acusada de delatora i implicada en la seua mort.

Mossén Agustí es va confeccionar un rosari de corda i li deia a la seua germana, que estava molt enfadada per la injustícia que cometien contra ell, que donara gràcies a Déu per no haver caigut tan baix com els milicians i que ell sentia llàstima per ells. No els guardava rancor, ni a ells ni a ningú, perquè era molt bona persona. El dia 2 de setembre el portaren a l'antiga caserna de la Benemèrita convertida en presó, on el van maltractar físicament i psicològicament. Dos dies més tard va ser portat al cementeri antic, al costat de la segona fossa de l'entrada, a mà esquerra. Els detalls dels seus últims moments van ser coneguts pel relat dels seus mateixos assassins. Li van dir burlant-se d'ell: “Si vosté creu en Déu i, com vosté diu, és tan poderós, que vinga i que li salve la vida”. Ell els va contestar que, si ell tinguera mil vides, les donaria totes per la seua religió. I els botxins afegiren que, si tenia tanta fe, que beneïra la seua pròpia tomba. Ja havia caigut agenollat per la seua pròpia debilitat i, trobant-se així, li van disparar, i va quedar mort en esta posició. Eren les tres de la matinada del dia 4. Estos milicians van marxar i, en tornar amb un altre grup de persones que anaven a afusellar, el van vore encara de genolls i van fer mofa d'ell dient:  “Mira, este encara no ha perdut el costum”. Li van pegar un puntelló i va rodar inert cap a la fossa on va ser enterrat.

La seua família després de la guerra va voler perdonar i no perjudicar a ningú, només volia oblidar el trauma viscut.

Passat el temps, quan va ser construït el nou cementeri, les seues nebodes van traslladar les seues restes al Cementeri Nou de Carcaixent, on reposen en el nínxol de Restes del Grup I, Caserna 2, tramada 2, prop de la placeta on està la creu.

La senyora Pilar Esplugues li resa, perquè a més de considerar-lo una persona molt bona, considera que és màrtir, perquè va morir per l'únic motiu de ser sacerdot, ja que no tenia res a vore amb qüestions polítiques.

Joan Víctor Pascual i Gallart
Il.lustracions cedides per Bernat Daràs i Mahiques

Bibliografia:

  • CÁRCEL ORTÍ, Vicente i FITA REVERT, Ramón: Mártires valencianos del siglo XX, EDICEPValencia 1998, p. 409.
  • GABARDA CEBELLÁN, Vicent: El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956), Universitat de València, 2020, p. 352.
  • ZAHONERO VIVÓ, José: Sacerdotes mártires, Marfil, Alcoy 1951, p. 218.

dissabte, 15 de març del 2025

Racional cristiana educació

Josep Climent i Avinent
Bisbe

Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana 1706-1781) és un dels grans representants de la Il·lustració valenciana. Fou nomenat bisbe de Barcelona en 1766. En 1775 renuncia a la mitra i es retira a Castelló, on va fundar un Col·legi d’Òrfens i una llibreria pública. Ací podeu llegir uns fragments d’un dels escassos textos que va publicar en la nostra llengua; es tracta de l’edicte per fer saber l’establiment de deu escoles públiques de primeres lletres a Barcelona. Com ha escrit Marc Adell, la seua «política» educativa ja recull els principis d’universalitat, obligatorietat i gratuïtat.
F. Xavier Martí. 

Coneixent que el bé de l’Església i de l’Estat principalment depén de la racional cristiana educació de la joventut, estem persuadits que no hi ha establiments més útils ni més necessaris que els de les Escoles públiques, destinades per ensenyar als minyons les primeres lletres, i els rudiments de nostra sagrada Religió [...]. Mes, per la mateixa raó, ens causava el major dolor veure que en esta populosa Ciutat no hi ha al present altres escoles que les d'alguns mestres particulars que ensenyen als que poden satisfer-los el seu treball: de què prové que són innumerables els minyons pobres que van perduts per eixos carrers, i que, faltats d'instrucció en els seus primers anys, creixen, viuen i moren en la més deplorable ignorància de les veritats de nostra santa Fe i dels manaments de la Llei de Déu i de l'Església. 

[...] 

Desitjant, puix, aplicar el remei a este mal, que porta amb si la ruïna o mort espiritual de molts feligresos nostres, discorreguérem que ningun seria tan universal ni tan eficaç, com l'establiment d’algunes escoles públiques, en què graciosament s’ensenyàs a tots els minyons la doctrina cristiana, juntament amb les primeres lletres. [...] Però, si bé ens és sensible que molts feligresos nostres, dotats de bellíssims talents, no facen grans progressos en les ciències, i especialment en la Teologia, per a ser dignes ministres de la nostra Església; amb tot, és doblat nostre sentiment que alguns es condemnen, per faltar-los la ciència de la salut, que vingué a dar-nos nostre Diví Mestre Jesucrist. 

[...] 

I al mateix temps, no sols vos preguem i exhortem que hi envieu vostres fills; sinó que vos fem present que esteu en consciència obligats a fer-ho els que per vostra ignorància no sabeu, o per vostres ocupacions no podeu ensenyar-los la doctrina cristiana. Perquè la mateixa Llei natural i divina, que vos mana sustentar i vestir els cossos de vostres fills, vos obliga a alimentar les seues ànimes amb el menjar de la doctrina cristiana, i a adornar-les amb el bell robatge de les virtuts que els ensenyaran mestres virtuosos; i encara, si bé és mira, esta obligació és tant major que aquella quant és més excel·lent l'ànima que el cos de vostres fills, i quant és més preciosa la vida espiritual que la corporal. 

[...] 

No podem presumir, amats germans, que siau tan renitents (1) a la voluntat de Déu i tan cruels amb vostres fills, que pel vil interés de l’escàs jornal que ells poden guanyar des dels cinc als deu o dotze anys de la seua edat, vullau deixar perdre l’ocasió que se us presenta que sien racionals i virtuosos. Perquè, a més que, si saben llegir i escriure, podran acomodar-se millor en qualsevol ofici; llegint o explicant en vostres cases el catecisme, seran mestres vostres i de tota vostra família; seran ben educats, com unes petites centelles que encendran en esta Ciutat un sagrat foc; seran preciosos aromes que escamparan en ella la bona olor de Jesucrist; seran bona llavor, que produirà assaonats fruits de virtut; seran pares que criaran altres fills semblants a ells mateixos en modèstia, pietat i religió; seran vostre consol, la glòria d'esta ciutat i l'edificació de nostra Església. Vulla Déu beneir nostra recta intenció i fer-vos eternament feliços, com li preguem.
Dat en nostre Palau Espiscopal de Barcelona a 26 de juny de 1767.

(1) Que refusen obeir, que s'oposen persistenment.

(Fragment adaptat).

Nota.
El text l’hem transcrit de Josep Climent i Avinent: antologia de textos (Consell Valencià de Cultura, València 2014), que inclou un estudi introductori de Marc A. Adell i Francesc Tort. Per a conéixer la vida i l’obra de l’il·lustrat són imprescindibles:
  • TORT MITJANS, F.: El obispo de Barcelona, Josep Climent i Avinent, Balmes, Barcelona 1978.
  • ADELL, Marc A.; FLORS, Agustí; MARCO, Francisco i ROSAS, Manuel (eds.): Josep Climent i Avinent (Castelló de la Plana, 1706-1781): tercer centenari del naixement del bisbe de Barcelona, Universitat Jaume I-Diputació de Castelló, 2011.
  • ADELL i CUEVA, Marc A.: El bisbe Climent i la pedagogia de la Il·lustració, Universitat Jaume I, Castelló de la Plana 2017.
  • CARCELLER DOLS, Josep Miquel: "L'ensenyament a Castelló en temps del bisbe Climent i d'Isabel Ferrer" en Filar, menar i fer llata: Castelló als segles XVII i XVIII, Colla Rebombori, Castelló de la Plana 2018, pp. 105-111).
Imatge superior: Retrat del bisbe Climent al paranimf de la Universitat de València, atribuït a Josep Vergara

(Editat en Cresol, 152 (2019), Unió Apostòlica de València, p. 55).

diumenge, 2 de març del 2025

Testimonis d'esperança: Constantí Osca i Benages

Constantí Osca i Benages (1915-1937), seminariste

8 de juny de 1937
Constantí Osca i Benages va nàixer a Ontinyent en 1915, fill de José Osca Conca i de Concepción Benages Mas. Desconeixem la data exacta del naixement i del baptisme per haver-se destruït la documentació durant la guerra, però sí que sabem que la seua casa natal pertanyia a la parròquia de Sant Carles. Era fill del segon matrimoni de son pare, de l'acomodada i molt religiosa família dels Osca, amb casa pairal al carrer de Santa Rosa d'Ontinyent. U dels familiars, durant la desamortització, va comprar l'església de Sant Francesc per a evitar la seua destrucció. Son pare va tindre nou fills del seu primer matrimoni amb Teresa Torró Amorós: Carlos Ricardo, Juan Bautista, Elena (religiosa salesa), Mercedes, Francisco, José, Rafael, Josquin i Miguel, dels quals cinc van superar la infància; i del segon matrimoni, amb Conxa Benages, quatre: Pascual, Pascual, Constantino i Diego, dels quals van sobreviure els dos últims. 

La família es va mudar a la casa d'esplai d'una finca que tenien a Fontanars dels Alforins, coneguda com la Sicília. De xiquet va formar part d'un grup de deu alumnes (huit xiques i dos xics) que rebien classe a Fontanars d'una mestra anomenada Pepita Laliga Gimeno, que no tenia plaça. També va ser alumne del conegut col·legi dels franciscans d'Ontinyent. Son pare, quan van tindre l'edat de cursar batxillerat, va enviar a Diego i a Constantí al Seminari, però Diego no va perseverar, perquè des de sempre va tindre clar que no tenia vocació sacerdotal sinó militar. Diego va arribar a ser capità en la Segona República, encara que no va poder exercir. Per contra, Constantí sí que mostrava signes de voler ser sacerdot. Era piadós, educat i boníssim. Físicament, era una miqueta més alt que el seu germà Diego. Va cursar uns set o huit anys com a seminariste, per la qual cosa degué ingressar cap a l'any 1928. 

Martiri

Durant la República era molestat i assetjat eventualment a Ontinyent pel fet de ser seminariste. Durant la guerra, en rereguarda, també va patir persecució, segons l'informe del seu rector, redactat en la postguerra. El curs de 1936 va ser complicat en el Seminari a causa de la situació política. Constantí, el mes de juliol, es trobava de vacacions en la Sicília quan es va produir el colp d'estat.
Va ser mobilitzat amb els del seu reemplaçament el febrer o març de 1937. Es va incorporar a la 113 Brigada Mixta-Companyia de Sanitat, creada el març de 1937 i composta per mossos de reemplaçament de la cinquena de 1936, formada a Almenara (Castelló). En un principi la Brigada havia de cobrir el front passiu en l'àrea d'Orpesa, però l'operació prevista no va poder realitzar-se; van canviar els plans per influència del general Miaja i els seus assessors soviètics. Fou traslladat després a la guarnició de Polán (Toledo), en el front sud del Tajo, u dels fronts més estables. La Brigada va continuar adscrita a la 36a Divisió, amb caserna general a Navahermosa, i cobria el front d'Extremadura en el sector del Tajo. Van destacar els comissaris polítics, una espècie de “capellans laics” la missió dels quals era calibrar les lleialtats dels oficials dubtosos i “conscienciar i educar” els combatents. Des de l'Ajuntament de Fontanars dels Alforins els van remetre informes que alertaven de la presència d'un seminariste entre les seues files, cosa que va resultar fatal per a Constantí Osca i dos companys més.

Com declarà el seu germà Diego, l'abril de 1941, per a la Causa General, ell mateix també havia sigut mobilitzat, però va ser destinat a Andalusia i rebia amb una certa freqüència notícies de Constantí, però estes es van interrompre al final d'agost de 1937. Diego va demanar notícies al cap de la Brigada en què servia el germà i, a principis de setembre, va rebre la contestació: Constantí havia sigut afusellat a conseqüència d'informes secrets que havien rebut de l'Ajuntament de Fontanars i de les órdens que tenien del "comandament". Rafael Francés, detingut al mateix temps que el seu germà, li va fer saber que Constantí va ser afusellat el 29 d'agost de 1937 en un barranc del terme municipal de Polán, juntament amb altres dos persones. Segons va poder esbrinar posteriorment, els informes contra el seu germà els va emetre el Comité del Front Popular.

Fou soterrat a Balmaseda, municipi de Guadamur.

El seu germà Diego comentava després a la seua família que havia mort per haver vestit sotana.

Joan Víctor Pascual i Gallart

Bibliografia:

  • AGULLÓ PASCUAL, Benjamín: "Martirologio de siglo XX", en SANCHIS ALVENTOSA, Joaquín, OFM: Colegio de la Concepción de Onteniente, Guerri, València 1945. p. 454.
  • Diario Oficial del Ministerio de Defensa Nacional, 195, tom III (3 d'agost de 1938), Barcelona, p. 443.
  • ENGEL, Carlos. Historia de las Brigadas Mixtas del ejército popular de la República, 1936-1939, Almena, 2005 (2a ed.), pp. 148-149.
  • RUIZ CASERO, Luis Antonio: El Frente Sur del Tajo [PDF], p. 41.

dimecres, 26 de febrer del 2025

Missatge per a la Quaresma de 2025

MISSATGE DEL SANT PARE

FRANCESC

PER A LA QUARESMA DE 2025


Caminem junts en l'esperança

Benvolguts germans i germanes,

Amb el signe penitencial de les cendres al cap, iniciem la peregrinació anual de la santa Quaresma, en la fe i en l'esperança. L'Església, mare i mestra, ens convida a preparar els nostres cors i a obrir-nos a la gràcia de Déu per a poder celebrar amb gran alegria el triomf pasqual de Crist, el Senyor, sobre el pecat i la mort, com exclamava sant Pau: «La victòria ha engolit la mort. Oh mort, ¿on està la teua victòria? ¿On està ara, oh mort, el teu fibló?» (1C 15, 54-55). Jesucrist, mort i ressuscitat és, en efecte, el centre de la nostra fe i el garant de la nostra esperança en la gran promesa del Pare: la vida eterna, que ja va realitzar en Ell, el seu Fill estimat (cf. Jo 10, 28; 17, 3) [1].

En esta Quaresma, enriquida per la gràcia de l'Any jubilar, vullc oferir-vos algunes reflexions sobre el que significa caminar junts en l'esperança i descobrir les crides a la conversió que la misericòrdia de Déu ens dirigix a tots, de manera personal i comunitària.

[Caminar]

Primer de tot, caminar. El lema del Jubileu, «Pelegrins d'esperança», evoca el llarg viatge del poble d'Israel cap a la terra promesa, narrat en el llibre de l'Èxode; el difícil camí des de l'esclavitud a la llibertat, volgut i guiat pel Senyor, que estima el seu poble i sempre li és fidel. No podem recordar l'èxode bíblic sense pensar en molts germans i germanes que hui fugen de situacions de misèria i de violència, buscant una vida millor per a ells i els seus sers benvolguts. Sorgix ací una primera crida a la conversió, perquè tots som pelegrins en la vida. Cada u pot preguntar-se: ¿com em deixe interpel·lar per esta condició? ¿Estic realment en camí o un poc paralitzat, estàtic, amb por i falta d'esperança; o satisfet en la meua zona de confort? ¿Busque camins d'alliberament de les situacions de pecat i falta de dignitat? Seria un bon exercici quaresmal confrontar-se amb la realitat concreta d'algun migrant o pelegrí, i deixar que ens interpel·le, per a descobrir què ens demana Déu, per a ser millors caminants cap a la casa del Pare. Este és un bon “examen” per al vianant.

[junts]

En segon lloc, fem este viatge junts. La vocació de l'Església és caminar junts, ser sinodals [2]. Els cristians són cridats a fer camí junts, mai com a viatgers solitaris. L'Esperit Sant ens impulsa a eixir de nosaltres mateixos per a anar cap a Déu i cap als germans, i mai a tancar-nos en nosaltres mateixos [3]. Caminar junts significa ser artesans d'unitat, partint de la dignitat comuna de fills de Déu (cf. Ga 3, 26-28); significa caminar braç a braç, sense xafar ni dominar l'altre, sense covar enveja o hipocresia, sense deixar que ningú es quede arrere o se senta exclòs. Anem en la mateixa direcció, cap a la mateixa meta, escoltant-nos els uns als altres amb amor i paciència.

En esta Quaresma Déu ens demana que comprovem si en la nostra vida, en les nostres famílies, en els llocs on treballem, en les comunitats parroquials o religioses, som capaços de caminar amb els altres, d'escoltar, de véncer la temptació de tancar-nos en la nostra autoreferencialitat i d’ocupar-nos solament de les nostres necessitats. Preguntem-nos davant del Senyor si som capaços de treballar junts com a bisbes, preveres, consagrats i laics, al servici del Regne de Déu; si tenim una actitud d'acollida, amb gestos concrets, cap a les persones que s'acosten a nosaltres i a tots els qui estan lluny; si fem que la gent se senta part de la comunitat o si la marginem [4]. Esta és una segona crida: la conversió a la sinodalitat.

[en l’esperança]

En tercer lloc, recorreguem este camí junts en l'esperança d'una promesa. Que l'esperança que no defrauda (cf. Rm 5,5), missatge central del Jubileu [5], siga per a nosaltres l'horitzó del camí quaresmal cap a la victòria pasqual. Com ens va ensenyar el papa Benet XVI en l'encíclica Spe salvi, «el ser humà necessita un amor incondicionat. Necessita eixa certesa que li fa dir: “Ni la mort ni la vida, ni els àngels ni les potències, ni el present ni el futur, ni els poders, ni l'altura ni la profunditat, ni res de l’univers creat podrà separar-nos de l'amor de Déu manifestat en Jesucrist, el nostre Senyor” (Rm 8, 38-39)» [6]. Jesús, el nostre amor i la nostra esperança, ha ressuscitat,7i viu i regna gloriós. La mort ha sigut transformada en victòria i ací radica la fe i l'esperança dels cristians: en la resurrecció de Crist.

Esta és, per tant, la tercera crida a la conversió: la de l'esperança, la de la confiança en Déu i en la seua gran promesa, la vida eterna. Hem de preguntar-nos: ¿tinc la convicció que Déu perdona els meus pecats, o em comporte com si poguera salvar-me sol? ¿Anhele la salvació i invoque l'ajuda de Déu per a acollir-la? ¿Visc concretament l'esperança que m'ajuda a llegir els esdeveniments de la història i m'impulsa al compromís per la justícia, la fraternitat i la cura de la casa comuna, actuant de manera que ningú quede arrere?

Germanes i germans, gràcies a l'amor de Déu en Jesucrist estem protegits per l'esperança que no defrauda (cf. Rm 5, 5). L'esperança és “l'àncora de l'ànima”, segura i ferma [8]. En ella l'Església suplica per tal que «tots se salven» (1Tm 2, 4) i espera arribar un dia a la glòria del cel unida a Crist, el seu espòs. Així s'expressava santa Teresa de Jesús: «Espera, espera, que no sabes cuándo vendrá el día ni la hora. Vela con cuidado, que todo se pasa con brevedad, aunque tu deseo hace lo cierto dudoso, y el tiempo breve largo» (Exclamaciones del alma a Dios, 15, 3) [9].

Que la Mare de Déu, Mare de l'Esperança, intercedixca per nosaltres i ens acompanye en el camí quaresmal.

Roma, Sant Joan del Laterà, 6 de febrer de 2025, memòria dels sants Pau Miki i companys, màrtirs.

FRANCESC

(Versió valenciana de F. Xavier Martí)

Cf. Carta enc. Dilexit nos (24 d’octubre de 2024), 220.

Cf. ibíd.

Cf. ibíd.

Carta enc. Spe salvi (30 de novembre de 2007), 26.

Cf. Seqüència del Diumenge de Pasqua.

Cf. Catecismde l’Església Catòlica, 1820.

Ibíd., 1821.

diumenge, 23 de febrer del 2025

Testimonis d'esperança: Conxa Daries i Rodríguez

Maria Concepció Daries i Rodríguez (1886-1936), catequista
 
Església de l'Assumpció de Carcaixent
Maria Concepció Daries i Rodríguez va nàixer a Carcaixent, important localitat de la Ribera de Xúquer, el 27 de setembre de 1886. Tots la coneixien per Conxa. Era d'alçada mitjana i molt morena, tenia un caràcter ferm i fort, encara que era alegre, simpàtica, agradable de tracte i molt bona persona. Va ser confirmada pel cardenal beat Sancha en 1894. Va impartir catequesi des de molt joveneta en la parròquia de l'Assumpció de Carcaixent. Era dona de missa i comunió diària, però a més es va esforçar sempre per portar l'amor a Crist i el seu ensenyament als allunyats, per a que tornaren al si de l'Església. Destacava per la seua bellesa espiritual, En això era semblant a la seua amiga la beata Oblit Noguera, també màrtir,  Les dos eren militants d'Acció Catòlica i membres de la Gran Associació de la Mare de Déu d'Aigües Vives, patrona de Carcaixent, de la qual Conxa va ser tresorera i cofundadora. També va pertànyer a la confraria de la Mare de Déu del Carme i a les Maries dels Sagraris.

L'any 1916, davant del sacerdot Agustí Gay Lloret, també martiritzat, va contraure matrimoni amb Joan Baptiste Talens Giner, administrador de l'Hospital de Carcaixent. No van tindre descendència.

Martiri

Durant la Segona República ella va militar en l'agrupació local de la Dreta Regional Agrària, en la qual va ser vocal del secretariat de caritat. Després del 18 de juliol de 1936 el seu espòs va haver de fugir del poble i amagar-se. El dia 29 d'agost de 1936 la tragueren del seu domicili al carrer de Sant Cristòfol núm. 4 i la dugueren al convent de Maria Immaculada convertit en presó. A la una de la matinada del dia primer de setembre va ser conduïda al cementeri local a fi d'assassinar-la. Ella va demanar als seus botxins que ho feren a la porta per a no profanar el lloc sagrat amb un crim. I així ho van fer. Li van concedir uns moments per a reconciliar-se amb Déu, i tot seguit els va dir: “Jo vos perdone a vosaltres, per a que Déu em perdone a mi”. A continuació, li van disparar les seues armes de foc.

Fou enterrada posteriorment en una fossa comuna. Quan van exhumar les restes humanes d'esta fossa, el dia 8 d'abril de 1939, van trobar, entre altres cadàvers desfets,  el seu cos incorrupte. Va ser treta per la seua antiga serventa Pilar Lorente Calabuig, sense patir cap alteració. En l'actualitat, les seues restes reposen en el cementeri nou, en el nínxol 16 de la tramada 4 del panteó honorífic.

Els qui la van conéixer, quan se'ls pregunta per la raó de la seua mort, afirmen que la raó fonamental és que era molt catòlica.

Joan Víctor Pascual i Gallart

Bibliografia:

  • CÁRCEL ORTÍ, Vicente i FITA REVERT, Ramón: Mártires valencianos del siglo XX, EDICEPValencia 1998, p. 434. [Arreplega el testimoni publicat a partir de la documentació de l'arxiu de les Dones d'Acció Catòlica].
  • DELEGACIÓN PROVINCIAL DE EX-CAUTIVOS DE VALENCIA DEL CID: Memento, p. 135.
  • FOGUÉS JUAN, Francisco: Historia y tradición de la Virgen de Aguas Vivas, patrona de Carcaixent. Reeditada per la confraría en 1982, pág. 279 i 281.
  • GABARDA CEBELLÁN, Vicent: El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956), Universitat de València, 2020, p. 352.

dimarts, 18 de febrer del 2025

Alexandre Alapont i Hernandis

Alexandre Alapont i Hernandis (Polinyà de Xúquer 1932–Quart de Poblet 2023), prevere

Escrits:

diumenge, 16 de febrer del 2025

Testimonis d'esperança: Telesfora Barberà i Barberà

Telesfora Barberà i Barberà (1891-1936), catequista

Va nàixer en el núm. 39 del carrer Major de Guadassuar (la Ribera Alta), un 11 de desembre de 1891, en el si d'una família de classe mitjana molt cristiana. Va ser batejada l'endemà en la parròquia local, dedicada a Sant Vicent Màrtir. Els seus pares, José i Telesfora, van tindre sis fills; u d'ells, Joaquim, sacerdot des de 1925. És molt probable que estudiara en el col·legi de les Germanes de la Doctrina Cristiana de Guadassuar.

Fou catequista, membre d'Acció Catòlica, del Sindicat Agrícola Catòlic i de nombroses associacions religioses de la parròquia. Era molt devota de l'Eucaristia i de sant Josep. S'esforçava a practicar la caritat envers els més pobres i ancians, als quals visitava i ajudava amb diners i amb gestos. També cuidava i netejava malalts, atenia les xiquetes que la necessitaven, etc. Així ho declaren diversos testimonis.

En l'estiu de 1936, va tindre l'oportunitat d'anar-se'n amb el seu germà sacerdot a Bronchales, on este solia acudir per problemes respiratoris. Ell li insistia, però ella es va negar i, a pesar de la situació que es vivia, es va quedar a Guadassuar.

Segons M. Jesús Sais, en començar la guerra ella es va ocupar de tocar la campana per a la missa, perquè vivia prop de l'Església. Això fins que van confiscar el temple i van expulsar el rector.

Els qui la van conéixer la descriuen com una dona bondadosa i pacífica, de caràcter molt afable. Pertanyia, certament, a la Dreta Regional Valenciana, però el mòbil de la seua vida no era l'acció política sinó la fe.

Martiri

Tres persones li comunicaren que tant ella com Enrique Mut moririen.

Quasi cada dia rebien en casa la visita dels milicians que buscaven el senyor Juan Antonio Calabuig, auditor de la Rota de Madrid, perquè pensaven que estava allí amagat a causa de la gran amistat que es professaven. Registraven fins i tot les xiquetes.

Segons testimoni de la seua germana Adela per a la Causa General, cap a les dos de la vesprada del dia 23 de setembre de 1936, dos individus la van detindre. La testimoni Nieves Osca indica que hi havia tres edificis habilitats com a presó en la localitat: l'Església, el post de guàrdia de l'Ajuntament i la capelleta del Rosari. Joaquin Ibiza Alós diu que la nit anterior s'havien emportat la mitat dels presos a València i eixa vesprada havien deixat lliures l'altra mitat.

A Telesfora la van conduir des de casa a l'Ajuntament totalment nua dalt d'un carro, per a escarnir-la públicament. També es diu que la van exposar en el presbiteri de l'Església.

La van dur al lloc del seu martiri i, segons referències que confirmen Eroteida Mut i Josep Enric Mut, va ser violada amb el tacó d'una sabata mentres li deien: “¿No volies morir verge?". Va ser assassinada cap a la una de la matinada de l'endemà, per tirs d'arma de foc, en la partida de la Belenguera, del terme municipal de Benifaió. El seu cadàver va ser inhumat en el cementeri d'este poble. Després de la guerra va ser exhumada per orde de la superioritat i unes dones arreplegaren les bales que tenia allotjades en el cap. Fou soterrada en el cementeri de Guadassuar; allí, el seu nom i fotografia ocupen un lloc central en el panteó dels Caiguts. 

La seua família sempre ha perdonat els assassins. Els germans Ismael, Luis, Joaquín, Pedro, Eustaquio, Adela i Maria van costejar en 1939 una campana nova dedicada a la seua memòria, que és coneguda com la Grossa. Esta campana es va badar en 1986, per la qual cosa hagué de ser refosa. Per últim, ha sigut restaurada en 2008.

Es pensa que va morir perdonant i tots la consideren màrtir de la fe.

Joan Víctor Pascual i Gallart

Bibliografia:

  • CONFEDERACIÓN NACIONAL CATÓLICO-AGRARIA: Mártires (Guadasuar).
  • GABARDA CEBELLÁN, Vicent: El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956), Universitat de València, 2020, p. 359.
  • DELEGACIÓN PROVINCIAL DE EX-CAUTIVOS DE VALENCIA DEL CID: Memento, p. 136.

diumenge, 9 de febrer del 2025

Testimonis d'esperança: Joan Barberà i Navarro

Manuel Joan Barberà i Navarro (1882-1936), prevere i organiste

Mossén Manuel Joan va vore la llum a Benifairó de la Valldigna, el dia 27 de desembre de 1882. Els seus pares, José i Rosario, originaris d'Agres, eren els masers del Pator, casa rústica senyorial propietat dels comtes de Trénor, i allí es va criar. Van ser dèsset germans, dels quals només quatre van arribar a l'edat adulta: José María, Joan, Rosario i Juan Miguel. Sabem que fou batejat en la parròquia de Benifairó, encara que la seua partida baptismal va desaparéixer durant la contesa. El seu nebot José María pensa que va pertànyer a la confraria dels Lluïsos i a la dels Tarsicis del seu poble. Va ingressar en el Col·legi de Vocacions de Sant Josep i d'allí va passar a estudiar en el Seminari Conciliar de València. Va ser ordenat prevere el 31 de març de 1906 i va cantar missa en la parròquia de Sant Pere de Tavernes de la Valldigna. Va obtindre el títol de doctor en Teologia a València.

Va destacar com a excel·lent organiste i professor de música. Amb el que guanyava fent classes va comprar un hort de tres o quatre fanecades a on hui està la plaça d'Espanya de Tavernes; este camp era cultivat pel pare de José María Barberà Talens i, de tant en tant, el sacerdot màrtir l'ajudava. Encara es conserva el seu piano, amb les seues inicials gravades, en una casa de Tavernes. 

Físicament, era alt, moreno i molt planer, amb molta vitalitat i inquietud per l'estudi. El mes d’octubre de 1906 fou nomenat vicari de Castelló (la Ribera Alta). També fou beneficiat organiste de la Col.legiata de Gandia des de 1911, vicari de Tavernes de la Valldigna (1918), rector de Senija des de 1921, organiste de la seu de Terol des de 1922 i, finalment, beneficiat organiste a Carcaixent des del 5 d’abril de 1926. En este vila de la Ribera vivia prop de l'Església juntament amb una germana soltera.

Les seues úniques preocupacions eren les pròpies del ministeri i la música. Mai s'havia ficat en qüestions polítiques ni havia discutit amb ningú. Era un sacerdot piadós. 

El maig de 1936 van ser incendiades les esglésies de Carcaixent i van prohibir el culte, per la qual cosa el reverend Joan es desplaçava cada dia a l'Alcúdia amb el pretext d'ajudar com a organiste, però la seua intenció última era poder celebrar la santa missa diàriament. Com que el 18 de juliol van ser suprimits els autobusos de línia i va tindre dificultats per a tornar a casa, va decidir quedar-se en el seu domicili i no eixir de Carcaixent. Allí va patir diversos registres domiciliaris i vexacions personals. El 28 d'agost, tres individus desconeguts anaren a buscar-lo per a dur-lo al local del Comité; amb formes educades, li feren creure que només li farien unes preguntes, que solament era un moment; per això li va demanar les claus de casa a la seua germana Rosario, per a no molestar-la si tardava. A les nou del matí va eixir de casa cap al Comité local, però una hora més tard passava per davant de sa casa un cotxe, dins del qual anava Joan i un escamot de milicians, que el conduïa cap a l´Alcúdia. Segons testimonis indirectes, en el seu diàleg amb els milicians un li va dir que no tenien cap motiu personal per a matar-lo, perquè ni tan sols el coneixien, però que complien un encàrrec, que si arrancava a córrer, no li farien res, però que si el tornaven a vore per Carcaixent, no el deixarien viu. Fou assassinat a l'Alcúdia i, segons un autor del crim,  li van disparar per l'esquena. Mai s'ha trobat les seues despulles. Es va dir que va ser soterrat prop de l'Alcúdia. En canvi, en la Causa General consta que va ser assassinat a la Torre d'Espioca (Picassent).

Joan Víctor Pascual i Gallart

Bibliografia:

  • CÁRCEL ORTÍ, Vicente i FITA REVERT, Ramón: Mártires valencianos del siglo XX, EDICEPValencia 1998, p. 401.
  • GABARDA CEBELLÁN, Vicent: El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956), Universitat de València, 2020, p. 352.
  • MARTÍ JUAN, Francesc Xavier: "Les del piano: música i distinció social a Castelló (1872-1922), en Carlos Benetó Grau (ed.): Els anells ingràvids, Societat Musical Lira Castellonera, Castelló 2019, p. 128-137.
  • ORIOLA VELLÓ, Frederic: Temps de músics i capellans: l'influx del motu proprio Tra le sollicitudini a la diòcesi de València (1903-1936), FSMCV, València 2011, p. 113.
  • ZAHONERO VIVÓ, José: Sacerdotes mártires, Marfil, Alcoy 1951, p. 218-219.

divendres, 7 de febrer del 2025

Missatge per a la XXXIII Jornada Mundial del Malalt



«L’ESPERANÇA NO DEFRAUDA» (Rm 5,5)

Missatge del sant pare Francesc
per a la XXXIII Jornada Mundial del Malalt

11 de febrer de 2025

Benvolguts germans i germanes,

Celebrem la XXXIII Jornada Mundial del Malalt en l’Any Jubilar 2025, en el qual l’Església ens convida a fer-nos “pelegrins d’esperança”. En això ens acompanya la Paraula de Déu que, gràcies a sant Pau, ens dona un gran missatge d’ànim: «L’esperança no defrauda» (Rm 5,5), encara més, ens fa forts en la tribulació.

Són expressions consoladores, però que poden suscitar alguns interrogants, especialment en els qui patixen. Per exemple: ¿com ser forts, quan patim en carn pròpia malalties greus, invalidants, que potser requerixen tractaments amb uns costos que superen les nostres possibilitats? ¿Com fer-ho quan, a més del nostre patiment, veem patir aquells que ens estimen i que, encara que estiguen al nostre costat, se senten impotents per no poder ajudar-nos? En totes estes situacions sentim la necessitat d’un suport superior a nosaltres: necessitem l’ajuda de Déu, de la seua gràcia, de la seua Providència, d’aquella força que és do del seu Esperit (cf. Catecisme de l’Església catòlica, 1808).

Parem, per tant, un moment a reflexionar sobre la presència de Déu que està prop de qui patix, en particular en tres aspectes que la caracteritzen: l’encontre, el do i la compartició.

L’encontre. Jesús, quan va enviar en missió els setanta-dos deixebles (cf. Lc 10,1-9), els va exhortar a dir als malalts: «El Regne de Déu està prop de vosaltres» (v. 9). Els va demanar concretament que els ajudaren a comprendre que també la malaltia, encara que siga dolorosa i difícil d’entendre, és una oportunitat d’encontre amb el Senyor. En el temps de la malaltia, efectivament, si per una part experimentem tota la nostra fragilitat com a criatures —física, psicològica i espiritual—, per una altra part, sentim la proximitat i la compassió de Déu, que en Jesús ha compartit els nostres sofriments. Ell no ens abandona i moltes vegades ens sorprén amb el do d’una determinació que mai no hauríem pensat tindre, i que mai no hauríem trobat per nosaltres mateixos.

La malaltia, per tant, es convertix en ocasió d’un encontre que ens transforma; en la troballa d’una roca indestructible a la qual podem aferrar-nos per a afrontar les tempestes de la vida; una experiència que, fins i tot en el sacrifici, ens torna més forts, perquè ens fa més conscients que no estem sols. Per això es diu que el dolor comporta sempre un misteri de salvació, perquè fa experimentar el consol que ve de Déu de manera pròxima i real, fins a «conéixer la plenitud de l’Evangeli amb totes les seues promeses i la seua vida» (St. Joan Pau II, Discurs als jóvens, Nova Orleans, 12 de setembre de 1987).

I això ens conduïx al segon punt de reflexió: el do. Certament, mai com en el sofriment no advertim que qualsevol esperança ve del Senyor i que per això és, per damunt de tot, un do que hem d’acollir i cultivar, continuant “fidels a la fidelitat de Déu”, segons la bonica expressió de Madeleine Delbrêl (cf. La speranza è una luce nella notte, Ciutat del Vaticà 2024, Prefaci).

Pel que fa a la resta, només en la resurrecció de Crist els nostres destins troben el seu lloc en l’horitzó infinit de l’eternitat. Només de la seua Pasqua ens ve la certesa que res, «ni els estols del cel o de les profunditats, ni res de l’univers creat podrà separar-nos de l’amor de Déu» (Rm 8, 38-39). I d’esta “gran esperança” deriva qualsevol altre raig de llum que ens permet superar les proves i els obstacles de la vida (cf. Benet XVI, carta enc. Spe salvi, 27.31). No només això, sinó que el Ressuscitat també camina amb nosaltres, fent-se el nostre company de viatge, com amb els deixebles d’Emaús (cf. Lc 24, 13-53). Com ells, també nosaltres podem compartir amb ell el nostre desconcert, les nostres preocupacions i les nostres desil·lusions, podem escoltar la seua Paraula, que ens il·lumina i fa abrasir el nostre cor, i ens permet reconéixer-lo en la fracció del Pa, descobrint en aquell ser amb nosaltres, fins i tot en els límits del present, aquell “més enllà” que en acostar-se ens retorna valentia i confiança.

I arribem així al tercer aspecte, el de la compartició. Els llocs on es patix són sovint llocs d’intercanvi, d’enriquiment mutu. ¡Quantes vegades, al peu del llit d’un malalt, s’aprén a esperar! ¡Quantes vegades, prop de qui patix, s’aprén a creure! ¡Quantes vegades, inclinant-se davant del necessitat, es descobrix l’amor! És a dir, advertim que som “àngels” d’esperança, missatgers de Déu, els uns per als altres, tots junts: malalts, metges, infermers, familiars, amics, preveres, religiosos i religioses; i allí on estigam: en la família, als dispensaris, a les residències de persones grans, als hospitals i a les clíniques.

I és important saber descobrir la bellesa i la magnitud d’estos encontres de gràcia i aprendre a escriure’ls en l’ànima per a no oblidar-los; conservar en el cor el somriure amable d’un agent sanitari, la mirada agraïda i confiada d’un pacient, el rostre comprensiu i atent d’un metge o d’un voluntari, el semblant expectant i inquiet d’un cònjuge, d’un fill, d’un net o d’un amic entranyable. Totes són llums per a atresorar, perquè, encara que siga en la foscor de la prova, no solament donen força, sinó que ensenyen el gust verdader de la vida, en l’amor i la proximitat. (cf. Lc 10, 25-37).

Benvolguts malalts, benvolguts germans i germanes que assistiu els qui patixen, en este Jubileu vosaltres teniu més que mai un paper especial. El vostre caminar junts, efectivament, és un signe per a tots, «un himne a la dignitat humana, un cant d’esperança» (butla Spes non confundit, 11), la veu del qual va molt més enllà de les habitacions i dels llits dels sanatoris on es troben, estimulant i animant en la caritat “el concert de tota la societat” (cf. ibíd.), en una harmonia a vegades difícil de realitzar, però precisament per això, molt dolç i fort, capaç de portar llum i calor allí on més es necessita.

Tota l’Església vos està agraïda. També jo ho estic i pregue per vosaltres encomanant-vos a Maria, Salut dels malalts, per mitjà de les paraules amb què tants germans i germanes s’han adreçat a ella en les dificultats:

Davall del vostre mantell ens emparem,
santa Mare de Déu;
escolteu les nostres pregàries en tota necessitat
i aparteu-nos sempre dels perills,
oh Verge gloriosa i beneïda.

Vos beneïxc, a vosaltres i a les vostres famílies i sers benvolguts, i vos demane, per favor, que no vos oblideu de resar per mi.

Francesc

Roma, Sant Joan del Laterà, 14 de gener de 2025

(Versió valenciana de F. Xavier Martí)

entrada destacada

Dijous i Dijous Sant

La nostra llengua: Dijous i Dijous Sant Avel·lí Flors i Bonet DIJOUS vol dir dia de Júpiter. O siga, que es tracta d'un dia que era espe...